22 | 09 | 2019
Cine dintre noi, în copilărie, nu a visat să ajungă la o adevărată fabrică de ciocolată sau, citind basmul lui Roald Dahl „Charlie și fabrica de ciocolată”, nu s-a imaginat în locul eroilor din acest dulce paradis al copiilor? În provincia Alicante, în orășelul Villajoyosa, situat în apropiere de Benidorm, visul dumneavoastră din copilărie poate fi realizat. Aici veți găsi faimoasa fabrică Valor, care este considerată a fi producătorul de ciocolată nr. 1 din Spania. În urmă cu 138 de ani, în 1881, „Willy Wonka” local - Valeriano Lopez Lloret, cunoscut sub numele de Senor Valor, a fondat o mică afacere de familie care producea ciocolată. Ideea nu părea una bună la început, deoarece satul era specializat în pescuit, iar Senor López s-a hotărât brusc să facă tablete de ciocolată. Primii degustători au fost, bineînțeles, membrii familiei și cunoscuții, dar, treptat, afacerea a luat avânt. Până la jumătatea secolului al XIX-lea, fiecărui ciocolatier i se atribuia un teritoriu unde își putea vinde produsele, iar Señor Valor își furniza ciocolata în mai multe orașe din provinciile Toledo și Cuenca. Când afacerea a fost preluată de fiul fondatorului, vestea despre ciocolata Villajoyosa ajunsese deja la Madrid. În anii 20-30 a avut loc un salt în dezvoltare. În anii 20-30 ai secolului XX, când fabrica a fost alimentată cu energie electrică și a apărut un camion pentru a transporta comenzile către alte orașe. La mijlocul anilor '60, fabrica s-a mutat în oraș, a fost construită o nouă fabrică mare, care a permis creșterea producției și extinderea gamei de produse. Compania a început să producă ciocolată 100% pură, renunțând la înlocuirea untului de cacao cu grăsimi vegetale. Până în prezent, procesul de fabricare a ciocolatei are loc tot aici, de la măcinarea boabelor de cacao până la tableta finită. Prima fabrică modernă de ciocolată creată de Valor în Spania a fost în 1984. A fost germenul primei francize care avea să apară în 1993. Astăzi, magazinele de ciocolată și cafenelele Valor funcționează în toată Spania, iar produsele fabricii sunt exportate în multe țări din întreaga lume. Fabrica este acum deschisă publicului. Vizitele în vechea casă de locuit și în atelier, unde se află expoziția muzeului, sunt gratuite. În muzeu puteți vedea primele unelte care au fost folosite cândva pentru a face ciocolată. Muzeul are chiar și propriul arbore de cacao într-o seră de pe teritoriul muzeului. Dar climatul spaniol, desigur, nu este potrivit pentru cultivarea boabelor de cacao la scară industrială. Acestea sunt furnizate din Ecuador, Ghana și Peru. În timpul turului, este proiectat un scurt film despre istoria fabricii și sunteți ghidați printr-o galerie de sticlă deasupra atelierelor, unde puteți observa procesul de producție. Această călătorie plină de savoare în lumea ciocolatei se încheie cu o degustare gratuită în magazinul muzeului, unde puteți cumpăra și produsele preferate de la fabrică.