Turrón, un dulce tradițional spaniol de Crăciun, a apărut deja pe rafturile supermarketurilor spaniole. Deși mai sunt încă două luni până la Crăciun. Puteți afla ce este un turron, cum a apărut, cum este - toate acestea pot fi învățate în micul oraș Gijon, situat în provincia Alicante. Există un întreg muzeu dedicat acestei delicatese. De ce anume acolo, vă puteți întreba. Chestia este că, din cele mai vechi timpuri, Gijona este considerată capitala migdalelor din provincia Alicante și locul de naștere al turtei de nucă. Da, turrón este un turron fabricat în mod tradițional din miere, albuș de ou și migdale prăjite sau alte nuci. Este cunoscut, într-o formă sau alta, în regiunea mediteraneană încă din vremea Romei antice. Poate că prima mențiune a unei delicatese asemănătoare celei moderne datează din secolul al XV-lea: se știe că torrone a fost servit în Cremona, Italia, în 1441, la un banchet cu ocazia nunții lui Francesco Sforza și a Biancăi Maria Visconti. În Gijon, producția de torrone este documentată încă din secolul al XVI-lea, dar există informații conform cărora în oraș se produce acest dulce încă din secolul al XIII-lea. Turrone are o mulțime de varietăți. Dar, în general, se împarte în două mari grupe, în funcție de gradul de duritate: 1. Alicantian (tare) - atunci când migdalele sunt adăugate la masa caramelizată - este foarte asemănător cu kozinaki-ul nostru, cunoscut de toată lumea încă din copilărie. 2. 2. Gijon (moale) - masă de nuci zdrobită ca o pastă, asemănătoare cu halva. Calitatea produsului este determinată de conținutul de migdale. Turronul original Gijon trebuie să conțină 64 % migdale, iar cel de Alicante - 60 %. În prezent, varietatea tuturor tipurilor de turrón este uimitoare. Se prepară din alune, alune, cu adaos de nuci, cu ciocolată, cu praline de fructe, lichioruri, marțipan, fructe confiate, nucă de cocos etc. Dar cea cu migdale este cea considerată clasică. Turronii de Alicante și Gijon sunt chiar protejați prin statutul oficial de origine geografică. Expoziția din muzeul din Gijon nu face decât să povestească toate nuanțele preparării acestei dulciuri. Procesul de producție este prezentat într-un filmuleț, iar trei etaje sunt ocupate de o expoziție de materii prime și echipamente. Miniatura prezintă toate etapele de producție. Cele mai renumite mărci sunt prezentate în vitrine. Și, bineînțeles, aici puteți gusta delicatesele proaspăt făcute și vă puteți cumpăra preferatele. Muzeul este situat pe teritoriul fabricii. În oraș există nu mai puțin de 30 de fabrici, cele mai multe dintre ele lucrează din septembrie până în decembrie. Adevărul este că migdalele sunt recoltate din august. Acest fapt explică de ce Turronul este considerat a fi un dulce de Crăciun și de Anul Nou, iar din februarie până în octombrie nu îl veți găsi în majoritatea supermarketurilor.