15 | 09 | 2019
Cea de-a 59-a ediție a Concursului internațional de paella valenciană va începe astăzi, la ora 11.00, în orașul valencian Sueca. Acest concurs de gătit paella are loc anual pentru a determina cel mai bun maestru al unuia dintre cele mai internaționale feluri de mâncare din gastronomia spaniolă. Istoria concursului datează din 1961. Atunci se împlineau 600 de ani de la apariția imaginii Maicii Domnului, patroana orașului Sueca, iar turiștii europeni începeau să descopere litoralul mediteranean spaniol. Din aceste motive, primarul de atunci al orașului, Francisco Segarra Fabia, a decis să organizeze un festival dedicat paella. Totul a început cu Festivalul Orezului, care a inclus un concurs național de paella și Cavalcada Orezului, o procesiune trasă de cai condusă de Regina Orezului, îmbrăcată în haine tradiționale valenciene. Popularitatea evenimentului a crescut treptat, iar în 1980 festivalul a dobândit statutul de atracție turistică. În 1987 a început colaborarea dintre Clubul supraveghetorilor de bucătărie din Comunitatea Valenciană, Asociația Valenciană a Bucătarilor și Brutarilor și Federația Spaniolă a Bucătarilor și Brutarilor, care de atunci sunt organizatorii oficiali ai concursului. În 1990, la festival au participat concurenți internaționali din Europa, SUA și Japonia. În același an, rețeta de paella valenciană pentru concurs a fost aprobată oficial, iar celebrarea Festivalului Internațional a fost declarată eveniment de atracție turistică națională În 2016, a fost adăugată o nouă semifinală pentru Australia și Noua Zeelandă, organizată în Tasmania. Concurenții trebuie să fie bucătari profesioniști, majori, care reprezintă restaurante sau organizații legate de gastronomie. Fiecare bucătar poate fi însoțit de un asistent. Paella se prepară pentru 15 persoane, conform rețetei redactate de Comitetul de organizare a concursului internațional și aprobate de Clubul culinar al Comunității Valenciene. În mod tradițional, paella valenciană se prepară din orez Bomba, carne de pui și de iepure, melci, fasole și fasole, la care se adaugă șofran. Rețeta concursului conține în mod obligatoriu un ingredient secret, al cărui secret va fi dezvăluit înainte de start. Pe lângă alimente, organizația pune la dispoziția fiecărui participant o tigaie de 70 cm, un trebeda - un suport trepied pentru tigaie și lemne de foc pentru gătit. Pe parcursul anului trecut, 8 țări au luat parte la semifinale. Opt bucătari din Australia, Japonia, Mexic, SUA, Franța și Italia au ajuns în finală, iar astăzi vor concura împotriva celor mai buni bucătari din Valencia. Câștigătorul va primi titlul de cel mai bun bucătar din lume pentru prepararea paellei originale din Valencia și un premiu în bani. Anul trecut au câștigat bucătarii de la restaurantul Bon Aire din El Palmar. Și este foarte simbolic, pentru că în satul El Palmar, la doar 12 kilometri de Valencia, pe malul lacului Albufera, unde orezul este cultivat de secole pe câmpuri mlăștinoase, a fost gătit pentru prima dată acest fel de mâncare, care a devenit regina bucătăriei spaniole.