Revelionul este chiar după colț și este timpul să răcim șampania! Sau mai degrabă cava, pentru că acesta este numele spaniol al vinului spumant. Cava este produs în principal în Catalonia, în regiunea Penedès, și este o denumire de origine protejată. Conform legii, regiunile care au dreptul de a produce cava sunt, de asemenea, Rioja, Extremadura, Valencia, Aragon și Navarra. Cei mai renumiți producători sunt Codorniu și Freixenet. Iar orașul San Sadurni d'Anoia, în apropiere de Barcelona, este recunoscut ca fiind capitala cavei. Cu bodega Codorniu, situată în orașul catalan Vilafranca del Penedis, a început istoria cava-ului spaniol. În 1872, Don José Roventos, proprietarul bodegii, a produs prima sticlă de vin spumant. El a studiat tehnologia șampaniei în Franța și a fost primul care a reușit să introducă cu succes metoda de șampanizare în țara sa natală. Cava este produsă în principal din 3 soiuri de struguri: Macabeo, Charello și Parellada. Soiurile roșii Garnacha, Monastrell și Pinot Noir sunt, de asemenea, folosite pentru șampania roz. Procesul de învechire a cava durează cel puțin 9 luni. Apropo, numele de „cava” provine de la locul în care este învechit vinul. În catalană, „cava” înseamnă peșteră sau pivniță. În funcție de gradul de învechire, cava poate fi joven (9-15 luni), reserva (15-30 luni) și gran reserva (peste 30 de luni). Marea majoritate este produsă fără adaos de zahăr - Brut Natura este cea mai populară categorie. Conform credinței populare, calitatea înaltă a cava este indicată de bulele sale. Cu cât acestea sunt mai subțiri și mai fine, cu atât mai bună este calitatea băuturii.