29 | 09 | 2019
Duminica în Spania este considerată în mod tradițional o zi de familie. Stilul de viață mediteranean înseamnă picnicuri duminicale și prânzuri în familie, relaxare pe plajă sau întâlnirea unui grup mare de oameni în baruri și cafenele în jurul aceleiași mese. Iar bucătăria mediteraneană, care se bazează pe ulei de măsline, fructe și legume proaspete și pește și fructe de mare proaspete, este considerată unul dintre principalele motive pentru longevitatea spaniolilor. Desigur, Spania este o țară care merită să fie degustată. Iar gastronomia sa este renumită pentru diversitatea sa, deoarece fiecare regiune are propriile sale mâncăruri tradiționale. Cu ce se poate lăuda bucătăria provinciei Alicante și a favoritei noastre Costa Blanca? În primul rând, este vorba de pește și fructe de mare. Peștele proaspăt (dorada, peștele spadă, lotca, bibanul, bibanul, anghila, plătica, sardinele, anșoa) se coace în sare, se frige la grătar sau se bate, se servește cu sosuri, aici se fac ciorbe de pește. În Torrevieja, Santa Pola și pe insula Tabarka, de exemplu, se prepară o ciorbă de pește tipică - caldareta - pe bază de bulion de pește, cu pește tocat și cartofi. Creveții, scoicile, calamarii și sepiile, caracatițele și midiile sunt gătite la abur, prăjite în ulei de măsline, înăbușite și coapte. Creveții roșii unici din Denia, de exemplu, sunt un produs exclusivist și un deliciu pentru gurmanzi. Nu puteți renunța la tradiționala paella valenciană cu fasole, pui și iepure. Dar, de fapt, există multe rețete de paella: cu pește, carne, șuncă, fructe de mare, ciuperci sau legume, singurele ingrediente invariabile sunt orezul și șofranul. Paella este, de fapt, un mod de a găti orez uscat la abur într-o tigaie plată. Și mai există: - Meloso (meloso) cu pește, scoici și ardei sau caldero (caldero) cu pește, usturoi, roșii și ardei - versiuni mai umede de orez. - Caldoso (caldoso) este practic o supă groasă. Se prepară adesea iarna cu homar sau langustină. - Arroz a banda - când orezul este gătit într-un bulion de pește mic, cu adaos de gnora de piper și sos alioli de usturoi. și multe altele. Un ingredient de zi cu zi în salate, mâncăruri calde și ca fel de mâncare independent în Mediterana, desigur, brânzeturi, în principal din lapte de oaie sau capră. Se face o distincție între brânzeturi proaspete (tierno), semi-învechite (semicurado), maturate (curado) și învechite (Viejo). Pe coastă puteți găsi soiuri proprii, cum ar fi brânza proaspătă de capră Blanquet, brânza moale Tovallo sau brânza dulce La Nucia. Aici puteți încerca tradiționalul gazpacho spaniol - o supă rece cu roșii, castraveți, ardei dulci și usturoi, precum și faimoasa tortilla - o omletă făcută din cartofi și ouă, și diverse tapas - gustări sub formă de sandvișuri, sau smochine la grătar în șuncă, sau ciuperci umplute cu șuncă iberică și usturoi. Bucătăria spaniolă este nesfârșită, poate că nu poți să enumeri și să încerci totul într-o viață. Descoperă-ți propriul gust al Spaniei și bucură-te de masă!