18 | 09 | 2019
Septembrie este luna strugurilor în Spania. Este acum cea mai fertilă perioadă pentru iubitorii de enoturism. Această direcție a turismului, care presupune călătoria prin regiunile viticole ale țării, pentru a o cunoaște prin intermediul vinurilor și al gastronomiei, nu mai este ceva neexplorat și neobișnuit. În fiecare an, milioane de turiști parcurg „rutele vinului” în cele mai renumite regiuni viticole din Spania, ceea ce le permite să se bucure de peisajele podgoriilor, să viziteze crame (bodegas), să vadă cu ochii lor procesul de producție a vinului, să participe la degustări sau să ia parte la îngrijirea viilor și la festivalurile locale dedicate recoltei strugurilor. Provincia noastră, Alicante, are, de asemenea, propriile rute ale vinului. Acestea trec în sud prin orașele situate de-a lungul cursului râului Vinalopo - Alguena, Monovar, Novelda, Petrer, Pinoso, Salinas, Villena și Elche - și în nord, în regiunea Marina Alta și Baja, în orașele Jalón, Alcalali, Benissa, Llibert, Benicembla, Castell de Castells și Parsent. Multe crame sunt deschise publicului în Alicante, printre care se numără: - Bodegas Enrique Mendoza în Alfas del Pi - Heretat de Cesilia în Novelda - pe lângă vin, aici se produce și ulei de măsline. Toate produsele au un statut ecologic. - Francisco Gomez în Villena - renumit pentru cramele sale de vinuri. Villena, în general, este bogată în crame. Văile din districtul Vinalopo, cu numeroasele sale podgorii, plantații de măslini, castelele Petrel, Saxe și Atalaya și rezervațiile naturale sunt o adevărată comoară a provinciei. - Faelo din Elche este o mică bodegă de familie cu o istorie de 100 de ani - Bocopa din Petrera este cea mai mare fabrică de vinuri, cunoscută pentru vinurile sale spumante Marina. Da, vinificația din această regiune, în ciuda istoriei sale seculare, nu este la fel de mediatizată ca, să spunem, Rioja sau Ribera del Duero. Dar vinurile albe Alicante Moscatel, Monastrell-urile roșii și rosé și Fondillons în vârstă sunt pe bună dreptate lăudate și demne de atenție. De exemplu, puțini oameni, cu excepția specialiștilor și a cunoscătorilor de vinuri, au auzit probabil de fondillon. Între timp, acest vin a fost unul dintre primele din lume, alături de șampanie, sherry și porto, care a primit dreptul la propriul nume. Este obținut din struguri Monastrell recoltați târziu și învechit în butoaie de stejar timp de 10 ani. Producția sa a fost stăpânită în secolul al XV-lea, iar legenda spune că acest vin a fost ultima dorință a Regelui Soare - Ludovic al XIV-lea înainte de moartea sa. Fondillon este adesea numit vinul regal, deoarece până în secolul al XIX-lea a fost recunoscut în întreaga lume și era furnizat la mesele monarhilor și la recepțiile nobililor. Vinul a fost menționat de Alexandre Dumas, Emilio Salgari și Daniel Defoe. După epidemia de filoxeră de la începutul secolului al XX-lea, producția de vin a fost reluată abia în anii '60 și, deoarece procesul este complex și lung, puține crame din sudul Alicanteului, în Monovar, Pinoso și Villena, produc în prezent fondillon.